ویروس کرونا در چین تا به حال جان عده بسیاری را گرفته است، بیش از 50 میلیون نفر در این کشور در قرنطینه به سر میبرند و کشورهای جهان نیز نگران از ورود این ویروس و ابتلای شهروندان در حالت آماده باش قرار گرفتهاند.
پیشبینی شده است که تولید ناخالص داخلی چین با 0.3 درصد کاهش به 5.6% در سال 2020 برسد، همچنین ارزش یوان نیز در بازار بورس در حال کاهش است. دادهها اما حاکی از آنند که پیامدهای منفی این ویروس احتمالا از سارس کمتر باشد، چراکه شدت کرونا از سارس کمتر است و نسبت به سایر ویروسهای جهانی تاثیر کمتری در جهان داشته است. سارس در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ میلادی بیش از ۸ هزار نفر را مبتلا کرد و بیش از ۷۰۰ نفر به دلیل ابتلا به آن جان باختند. هزینههای سارس برای اقتصاد جهانی بیش از ۳۰ میلیارد دلار بود.
اما چه صنایعی بیش از سایرین آسیب دیدهاند؟ مسلما صنعت توریسم در آغاز سال نوی چینی ضربه مهلکی از این بیماری خورده است. حتی علاوه بر اثر منفی بر توریسم چین، کرونا موجب شده توریسم جهانی که اتکای زیادی به توریستهای چینی دارد نیز رشد منفی 30% را تجربه کند. رستورانها و فروشگاههای چینی نیز با شیوع بیماری سوت و کورند و استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی نیز تا اطلاع ثانوی در برخی نقاط چین متوقف شده است.
این در حالی است که صنایع دارویی و بهداشتی و سوپرمارکتهای آنلاین از این وضعیت سود بردهاند.
در همین راستا دولت چین بودجه کلانی را برای مهار این ویروس مد نظر قرار داده و تعطیلات سال نوی چینی را تا اطلاع ثانوی طولانیتر کرده است. اما احتمالا با پایان تعطیلات و بازگشت افراد به محل کار، احتمال شیوع بخصوص در شانگهای، شنزن و پکن بیشتر خواهد شد. مسلما این افزایش روزهای تعطیلی در چین، بر اقتصاد این کشور و جهان نیز تاثیرات چشمگیری خواهد گذاشت.
با وجود تبعات هولناک کرونا، ویلبر راس، وزیر بازرگانی آمریکا گفته است شیوع ویروس کشنده کرونا در چین میتواند برای اقتصاد آمریکا خوب باشد. آقای راس در یک مصاحبه تلویزیونی گفته است که کرونا به تسریع بازگشت شغلها به آمریکای شمالی کمک خواهد کرد. اما این سخن وی مورد انتقاد بسیاری از اقتصاددانان قرار گرفته است که معتقدند شرکتها بر اساس شیوع بیماری که ممکن است سه تا شش ماه طول بکشد تصمیمگیری بلندمدت نمیکنند.
همچنین بسیاری از شهروندان آسیایی در سایر نقاط جهان از برخوردهای نامناسب برخی افراد گله کردهاند. مثلا افرادی که در اتوبوس از نشستن در کنار آنها صرفا بخاطر ظاهرشان امتناع میکنند یا در محیط کار از برخورد با آنان اجتناب میورزند. برای همین هشتگهایی با عنوان «من ویروس نیستم» نیز در شبکههای اجتماعی گسترش یافته و بسیاری تجربههای خود را از برخوردهای نژادپرستانه و آزاردهنده در این زمینه با سایرین در میان میگذارند.
تاکنون این ویروس در آمریکا، فرانسه، کانادا، استرالیا، سنگاپور و چند کشور دیگر نیز راه یافته است.
منبع:
https://think.ing.com/articles/coronavirus-and-the-economy-whats-next/