World Food Day

یادداشت روز جهانی غذا: اکنون وقت اقدام است

سینا مقبلی کارشناس فنی مواد غذایی شرکت پرسال

سالیان سال است که در مورد نرخ فزاینده‌ی رشد جمعیت جهانی از یک سو و از سوی دیگر افزایش شمار افرادی که به غذای مناسب دسترسی ندارند هشدار داده می شود. اما این روند تا چه زمانی می‌تواند ادامه داشته باشد؟

گرسنگی، سلامت، جمعیت رو به رشد و نیاز به کشاورزی پایدار همه برخی از مسائل امروز سیاره‌ی ما هستند. در 50 سال آینده دنیا باید غذای بیشتری نسبت به 10،000 سال گذشته تولید کند و این درحالی است که سرعت مصرف منابع توسط جوامع بشری 50% بیشتر از سرعت تولید آن است. چگونه می‌توانیم ضمن محافظت از طبیعت و با هدف کمک به مردم در جوامع روستایی، هم زندگی بهتری برای آنان فراهم کنیم و هم با حفظ رضایت مشتریان محصولات غذایی که خواهان تنوع، کیفیت و کمیت بیشتر هستند، این چالش را برطرف کنیم؟ در ادامه به برخی از این چالش‌های پیش روی تولید مواد غذایی پرداخته می شود:

  • افزایش وقوع و تکرار اپیدمی‌ها در خصوص بیماری‌ها و آفات کشاورزی

   برنامه‌های بسیاری در جهت استاندارد و بهینه‌سازی عملیات کشاورزی و تولید محصولات در جریان است که از آن جمله می‌توان به IPM یا مدیریت تلفیقی آفات و بیماری‌ها اشاره کرد. در این عملیات سعی می‌شود تا با استفاده از کاربرد همه جانبه‌ی مبارزه با آفات و بیماری‌ها از وقوع آنها کاسته شود اما با توجه به نیاز بشر به غذای بیشتر، استفاده از بذرهای اصلاح شده در همه جای دنیا به امری عادی و فراگیر تبدیل شده است که از لحاظ ژنتیکی یکنواخت و فاقد تنوع هستند. این محصولات سطح زیر کشت بسیار بالایی را در کل دنیا به خود اختصاص داده‌اند و با توجه به یکنواختی ژنتیکی، در مقابل آفات و بیماری‌ها بسیار حساس بوده و آسیب بیشتری به آنها وارد خواهد آمد.

  • کشاورزی در زمین‌هایی با مساحت کم

   برنامه‌های تقسیم اراضی در اقصی نقاط دنیا با هدف بهبود دسترسی جمعیت‌های روستایی به زمین‌های زراعی و کمک به ارتقای سطح درآمد و زندگی آنها در دستور کار قرار گرفت اما این امر به تقسیم بیش از حد زمین‌ها (گاه قطعات 1000 متر مربعی) انجامید. در این شرایط بهره‌وری در این زمین‌ها بسیار کاهش یافته و کشاورزان به دلیل افت سطح درآمد عملیات استاندارد کشاورزی را مدنظر قرار نداده و همین امر در یک چرخه‌ی معیوب باعث کاهش کمی و کیفی محصول خواهد شد. برنامه‌ای که به منظور بهتر شدن وضعیت معیشت کشاورزان شروع شده بود با هدر رفت سرمایه‌های فراوان در نهایت به خسارت‌های جبران ناپذیر اقتصادی منجر شد.

  • کاهش کیفیت خاک های کشاورزی

   مهمترین مسئله در کشاورزی بستر کشت است که در اکثر موارد در خاک زراعی انجام می‌شود. خاک‌های کشاورزی با استفاده‌ی بی‌رویه از ادوات (خاک‌ورزی‌های متعدد و انجام شخم عمیق) و نهاده‌ها (سم و کودهای شیمیایی) و همچنین استقرار کشت‌های پی در پی و عدم رعایت آیش دچار فرسایش شده و از حاصلخیزی آن کاسته خواهد شد. این کاهش تا حدی است که خاک بطور کامل حاصلخیزی خود را از دست داده و توانی برای رشد بوته‌ی گیاه در آن باقی نمی‌ماند.

  • کاهش جمعیت زنبورهای عسل

پایه و اساس تشکیل میوه در گیاهان از طریق گرده افشانی حشرات و بطور ویژه زنبورهای عسل انجام می‌گیرد. 20 تا 30 هزار گونه گرده‌افشان زنبور در دنیا وجود دارد که گونه‌ی زنبور عسل به تنهایی 85 درصد مسئولیت گرده‌افشانی در جهان را به عهده دارد و بعضی گیاهان تا 80 درصد به زنبور عسل وابسته هستند. متاسفانه و با افزایش مصرف سموم پرخطر نباتی که برای زنبور عسل بسیار خطرناک هستند جمعیت این حشرات مفید هر روزه در حال کاهش بوده و تولید محصولات کشاورزی را با چالش جدی روبرو خواهد ساخت.

  • عوامل دخیل در انتقال محصولات کشاورزی از مزرعه به محل مصرف

طبق آمارهای منتشر شده توسط سازمان حفاظت از منابع طبیعی آمریکا، نزدیک به 40 درصد از مواد غذایی تولید شده در آمریکا بصورت مصرف نشده دور ریخته می‌شود. این میزان برابر با 200 کیلوگرم غذا به ازای هر فرد است. این مورد فقط یک نمونه از اتلاف منابع غذایی در کل جهان است؛ رقمی بسیار جدی که با کنترل و اقدام جهت کاهش آن می‌توان گفت نیاز تمامی افراد جهان به غذا برطرف خواهد شد.

عوامل ذکر شده هم از لحاظ فرهنگی و هم از بعد سیاستگذاری‌های بین‌المللی نیازمند بررسی‌های بیشتری است چراکه همانند بحران محیط زیستی و تغییرات آب و هوایی پیش آمده که دانشمندان سراسر دنیا سال‌ها خطر بروز فاجعه را تکرار می‌کردند، زمانی با واقعیت کمبود واقعی مواد غذایی برای کل جمعیت جهان روبرو خواهیم شد که دیگر راه حل جدی برای آن متصور نباشیم.

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.50

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

درباره ما

پرسال هلدینگی فعال در حوزه صادرات و واردات محصولات پتروشیمی، مشتقات نفتی، کاغذ و فراورده‌های سلولزی، محصولات کشاورزی و همچنین استخراج و فراوری محصولات معدنی است. این مجموعه با بیش از 22 سال سابقه فعالیت تجاری، در زمره 20 شرکت اول ایران در زمینه بازرگانی قرار دارد.

  • آدرس دفتر مرکزی: تهران –اتوبان مدرس- الهیه – خیابان بیدار- پلاک 5–واحد39
  • کدپستی: 1964914168
  • تلفن : 26208341- 26208371
  • فکس : 26208331
  • ایمیل: info@persol.ir

تماس

نام شما:
Invalid Input

پیغام:
Invalid Input

کد امنیتی:(*)
کد امنیتی: Invalid Input