بحران سنگآهن این روزها دیگر به خبری تکراری تبدیل شده است و شنیدن کاهش قیمت در بازار چندان عجیب نیست. در واقع فعالان این بازار کاهش قیمت تا ۳۰دلار را نیز پیشبینی کرده و به نوعی با این پیشبینی خود را برای هر اتفاقی آماده کردهاند.
البته در این میان وضعیت فعالان سنگآهن در ایران نسبت به فعالان سنگآهن در برزیل و استرالیا کمی متفاوت است زیرا شرکتهای موجود در این کشورها چنین روزی را برای بازار سنگآهن پیشبینی میکردند.
با بررسی اتفاقات رخ داده، بازار سنگآهن ۳ بازیگر اصلی به نامهای چین، استرالیا و برزیل دارد؛ البته در روزهای اخیر نقش استرالیا و برزیل بسیار کمتر شده و آنطور که کارشناسان مطرح میکنند چین با سیاستهای خود تلاش میکند تا ادامه راه را به تنهایی طی کند. در واقع واکنشهای چین به بازار، استرالیا و برزیل را نیز با مشکل مواجه کرده است. پیشبینی میشود بازار سنگآهن تا پایان ۲۰۱۵م بدون هیچ افزایش قیمتی به راه خود ادامه دهد اما در ۲۰۱۶م بازار کمی بهبود خواهد یافت.
خبرهای خوش ولی بعید برای سنگآهنیها
عضو انجمن سنگآهن در گفتوگو با صمت درباره این موضوع که طراحان اصلی اتفاقات رخ داده در بازار سنگآهن چه کسانی هستند، اظهار کرد: استرالیا، برزیل و چین بازیکنان اصلی بازار سنگآهن هستند. با توجه به اینکه چین مقام نخست تولید فولاد جهان را از آن خود کرده است، به بزرگترین مصرفکننده سنگآهن نیز تبدیل شده که با توجه به این موضوع میتواند معاملات انجامشده در بازار را کنترل کند. از سویی دیگر برزیل و استرالیا نیز بهعنوان بزرگترین تولیدکنندگان سنگآهن در این بازار ایفای نقش میکنند. این دو کشور هر کدام سالانه افزونبر ۴۰۰تا۵۰۰میلیون تن سنگآهن تولید میکنند که میتواند بر وضعیت بازار اثرگذار باشد. در واقع برزیل و استرالیا با کاهش یا افزایش تولید میتوانند تغییراتی را در بازار عرضه و تقاضا ایجاد کنند.
پروا سلطانی با اشاره به سیاستهای چین افزود: درحالحاضر بهدلیل مقررات سختگیرانه در بخش محیطزیست و همچنین رکود ایجاد شده در بازار فولاد، چین به دنبال کاهش تولید این محصول است که این موضوع خود عاملی در کاهش قیمت سنگآهن بهشمار میرود. وی اظهار کرد: از سویی دیگر استرالیا و برزیل از سال ۲۰۱۴م اقدام به افزایش بیسابقه در تولید سنگآهن کردند که در مجموع تمامی این عوامل دستبهدست هم داد تا قیمت سنگآهن در بازارهای جهانی با کاهش شدید مواجه شود.
اما در این میان به نظر میرسد استرالیا و برزیل بیشتر به هدف خارج کردن رقبای کوچک از بازار وارد این بازی شدند تا بتوانند بازار را بهطور کامل بهدست بگیرند.
سلطانی درباره این موضوع تاکید کرد: اتفاقات رخ داده حاکی از آن است که این دو کشور برای داشتن سهم بیشتر از بازار و خارج کردن رقبا از فضای تجارت، میزان تولیدات خود را افزایش دادند تا سکان هدایت بازار را بهدست بگیرند. در واقع اگر این دو تولیدکننده بتوانند رقبای خود را از میدان خارج کنند با تسلطی که بر بازار پیدا میکنند میتوانند قیمتها را افزایش دهند. این سیاست از سوی شرکتهای بزرگ معدنی به مرحله اجرا رسید که بدون شک سیاستی از پیش تعیین شده بوده و این شرکتها در سالهای رونق بازار روی آن کار میکردند. به گفته وی، استرالیا و برزیل نیز از پیش سیاستهای خود درباره افزایش تولید را اعلام کرده بودند. با توجه به اجرای طرحهای توسعهای برای بهرهبرداری بیشتر از معادن و همچنین کاهش قیمت تمام شده، قدرت رقابت این دو کشور در بازار جهانی افزایش یافت.
سلطانی درباره پیشبینیهای انجامشده برای کاهش بیشتر قیمت سنگآهن و تاثیر آن بر بازار استرالیا و برزیل، تصریح کرد: اگر قیمتها بیش از قیمتهای فعلی کاهش پیدا کند بدون شک شرکتهای بزرگ در استرالیا و برزیل نیز تحت تاثیر این موضوع قرار میگیرند. در واقع درحالحاضر این چین است که سکان را بهدست گرفته و شرایط را تغییر میدهد. دو کشور بزرگ تولید سنگآهن، خود قصد کاهش قیمت در بازار را داشتند اما نه به میزان فعلی. در واقع آنها نیز با ادامه این روند دچار مشکل خواهند شد.
وی ادامه داد: آنطور که به نظر میرسد اتفاق رخ داده در بازار سنگآهن چندان پایدار نخواهد بود و شاید تا پایان سال ۲۰۱۵م شاهد ادامه آن باشیم زیرا معادن سنگآهن چین نیز در معرض خطر هستند.
اما به طور کلی نمیتوان پیشبینی درستی از آینده داشت بلکه باید این نکته را در تحلیلها در نظر داشت که تولید قراضه آهن در جهان به ویژه چین رو به افزایش بوده و میتواند خوراک کارخانههای فولادی باشد و به نوعی با سنگآهن وارد رقابت شود. با توجه به اینکه فرآوری و تولید فولاد از قراضه، راحتتر از سنگآهن است، افزایش آن تهدیدی برای بازار سنگآهن خواهد بود.
به گفته این عضو انجمن سنگآهن، به نظر میرسد بازار در سال ۲۰۱۶م کمی بهتر از امروز باشد البته این بهتر بودن به معنای رسیدن به شرایط سال ۲۰۱۳م نخواهد بود. استفاده از روشها و فناوریهای جدید در صنعت ساختمان و خودرو میتواند بر میزان مصرف فولاد و به دنبال آن بر مصرف سنگآهن تاثیرگذار باشد و در کل امیدوار هستیم بازار در سالهای آینده بهتر از بازار امروز باشد.
منبع:روزنامه گسترش صمت-94/1/23
پرسال هلدینگی فعال در حوزه صادرات و واردات محصولات پتروشیمی، مشتقات نفتی، کاغذ و فراوردههای سلولزی، محصولات کشاورزی و همچنین استخراج و فراوری محصولات معدنی است. این مجموعه با بیش از 22 سال سابقه فعالیت تجاری، در زمره 20 شرکت اول ایران در زمینه بازرگانی قرار دارد.