سال جدید در هنگ کنگ آغاز شده اما هنوز بسیاری از مراکز بسته هستند. این شهر که یکی از اولین شهرهای خارج از سرزمین اصلی چین بود که به شیوع اولیه کرونا واکنش نشان داد، اکنون تقریباً یک سال است که زیرسایه تهدید ویروس کرونا زندگی کرده است.
پاسخ چین به همهگیری کرونا و تقاضای فولاد
زمانی که خبر همهگیری کرونا در ووهان چین برای اولین بار در اوایل سال 2020 جهان را فرا گرفت، تعداد بسیار کمی از کارشناسان و صاحبنظران پیشبینی میکردند پس از عبور از بحران، سلطه این کشور در صنایع مادر مثل فولاد افزایش یابد.
طبق تجزیه و تحلیل وبسایت MySteel از دادههای انجمن جهانی فولاد، در دوره منتهی به پایان ماه نوامبر، سهم چین از تولید جهانی فولاد 57.5 درصد و این درصد در سال 2019، 53.3 بود و تولید فولاد چین در آن دوره، در مقایسه با سال قبل، تقریبا 1 میلیارد تن افزایش یافت، در حالی که کل تولید جهانی کاهش زیادی داشته است. در چین، موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا گزارش شده در نیمه دوم سال به یکباره کاهش یافت، در حالی که همهگیری در سایر اقتصادهای بزرگ همچنان ادامه داشت.
چین برای پاسخ به بحران همهگیری ویروس کرونا و تبعات اقتصادی آن، اوراق قرضه ویژهای برای تأمین بودجه پروژههای زیرساختی خود صادر کرد، تا با این استراتژی ضمن تحریک اقتصاد خود، مشکلات اقتصادی پس از بحران کرونا را مدیریت و نیاز به فولاد و دیگر محصولات صنعتی را افزایش دهد.
این استراتژِی چین باعث شد پیامدهای بزرگی در بازار مواد اولیه پدید آید. در حالی که تقاضا و قیمت کالاهای استراتژیک مثل نفت خام در پی شیوع کرونا سقوط کرده بود، قیمت سنگ آهن بارها به بالاترین سطح خود رسید. ماه گذشته، سنگ آهن، گرانترین سطح قیمت خود در هفت سال گذشته تجربه کرد.
استرالیا، کشوری که درگیر یک جنگ ژئوپلیتیکی فزاینده با چین شده است اما با این وجود مقادیر زیادی سنگ آهن را در طول سال گذشته به چین صادر کرده است. اقتصاد استرالیا و معدنکاران بزرگ مستقر در این کشور، همراه با سایر تولیدکنندگان مانند Brazil’s Vale ، مستقیماً از تجارت با چین بهره مند شدهاند.
پیش بینی می شود امسال تولید فولاد در چین همچنان بالا باشد. S&P Global Platts تخمین میزند که در سال 2021، تولید نفت خام به 1068 میلیون تن برسد. همچنین انتظار می رود صادرات محصولات فولادی توسط چین افزایش یابد.
این می تواند نشانه دیگری از بهبود زودهنگام چین پس از شیوع کرونا باشد که به سایر کشورها سرایت خواهد کرد. علاوه بر تولید فولاد، چین سهم خود را از تجارت جهانی در سال گذشته گسترش داده و در ماه نوامبر صادرات این کشور، 20 درصد افزایش یافت.
اما پلاتس از موسسه (S&P Global Platts) پیش بینی میکند صادرات فولاد به لطف بهبود تقاضا در خارج از کشور و کاهش رشد قیمت داخلی املاک در چین، به ویژه در بخش مسکن، (که اخیراً دولت چین اقداماتی را برای کنترل قیمت ها انجام داده)، افزایش یابد.
انتظار میرود که با افزایش مصرف خانوار و به دلیل وابستگی زیاد اقتصاد به صنعت، در اقتصاد چین بهبودهای مناسبی صورت گیرد. دادههای رسمی تاکنون نشان داده است که رشد فروش خرده فروشی از تولید صنعتی عقب مانده است که در ماه نوامبر بیش از میزان مشاهده شده در سال 2019 بود. اگرچه بسیاری از شرایط تقویت کننده زنجیره تامین فولاد در سال 2020 ممکن در سال جدید هم پابرجا بماند، اما نشانههایی از استراتژی صنعتی چین وجود دارد که جای خود را به یک رویکرد متفاوت اقتصادی می دهد، اگرچه موفقیت و رسیدن به تصویر بزرگتر به بهبود شرایط اقتصاد جهانی و همچنین آنچه اتفاق می افتد بستگی بسیاری دارد.
اگرچه انتظار می رود تولید فولاد در چین همچنان در سال 2021 بالا باشد، اما لزوما از سطح تولید سال گذشته فراتر نمی رود. آژانس خبری رسمی این کشور شینهوا در اواخر دسامبر گزارش داد كه شیائو یاقینگ ، وزیر صنعت و فناوری اطلاعات، گفت كه چین "قاطعانه تولید فولاد خام را کاهش خواهد داد و اطمینان میدهد که از سال 2021 سال به سال تولید فولاد را کاهش خواهد داد.".
این گزارش به فشارهای کوتاهمدت ویروس کرونا به برنامههای بلندمدت چین برای کاهش میزان تولید کربن مرتبط بود. رئیسجمهور شی جین پینگ سال گذشته متعهد شد که تا سال 2060 چین را کربن صفر کند. و این موضوع میتواند پیامدها و عواقب غیرقابل پیشبینی بر تولید و تجارت کالاهای اساسی در چین و بازار جهانی آن داشته باشد.